Azerbaycan Giyim Kültürü

Azerbaycan Giyim Kültürü

Dışardan göç alabilen ve farklı ülkelerde öğrenci akışı da sürekli olan Azerbaycan giyim kültürü ülkemize yakın olarak değerlendirilmekte..

Azerbaycan Giyim Kültürü

Azerbaycan Giyim Kültürü

Azerbaycan Giyim Kültürü

Azerbaycan giyim kültürü, Azerbaycan’ın yöresel kıyafetleri bayanların ve erkeklerin farklı farklı olacak şekilde tasarlanmıştır. Stil sahibi olduğunuzu yansıtacak Azerbaycan bayan yöresel kıyafetleri medeni durumu ve her bayanın yaşını yansıtmaktadır. Genç kadın kıyafetleri parlak ve son derece şıktı.

Bir kadın giysisinde gömlek, arkhaluk, ashmek, bakhari, kyuleche, lebbade ve chepken bulunmaktadır. Gömleğin üst kısmı gümüş ve altın paralarla süslü olup kolları geniş ve düzdür. Kaftan gömlek üzerine dikilmektedir. Azerbaycan’da en çok kullanılan bilinen kıyafet arkhaluktur.

Arkhaluk Kıyafeti Özellikleri

Bu kıyafet sıkıdır ve astarı bulunmaktadır. Lebbade kolları kısa, kadife, farklı pırıltılı kumaşlardan dikilmiş olup yakası açıktır. Dış giyimde ashmekten yararlanılmaktaydı. Açık yakalı, yırtmaçlı kolsuz kıyafet olarak bilinen kzurdu kadifeden yapılmaktaydı. Kyuleche kadınların üst giyimde tercih ettikleri kıyafetler arasında yer almaktadır. Azeri kadınlar tumans adı verilen uzun etek giyerlerdi. Bu etek ipek ya da çeşit çeşit 12 parçadan oluşan kumaşlardan yararlanarak dikilmekteydi. Bu etekler oluklu ya da pileli olarak da dikilmekteydi.

Azerbaycan erkeklerin geleneksel kıyafetleri olarak da gömlek, arkhaluk, chukha ve geniş pantolondan oluşan kıyafetler yer almaktaydı. Gömlekte bir düğme ve bir ilik yer almaktadır. Ayrıca saten kumaştan dikilmektedir. Arkhaluk da bir ya da iki cep yer almaktaydı; bilezik kısmı düğmeli olup dirseği daralan model dikilmekteydi. Göğüs süslemeleri süslü olan chukha kollu yarıklar boyunca düğmeler ve yarıklar barındırmaktaydı. Erkeklerin yünlü kumaşlı geniş pantolonları bulunmaktadır.

Azerbaycan giyiminin birçok geleneği vardır ve halkın zengin kültürünün bir yansımasıdır. Azerbaycan’da her bölgenin kendine özgü geleneksel giyim tarzları vardır. Azerbaycan’ın Kuba-Kirman bölgesi dokuma becerileri ile ünlüdür. Bu nedenle dokumaları çok karmaşık ve renklidir. Bu yörenin giysileri de yünden yapıldığı için oldukça sıcaktır.

Etnik Azerilerin kendi geleneksel giyim tarzları vardır. Ağır süslemeli uzun elbiseler giyerler. Mücevher ve iğnelerle süslenmiş şapkalar bu lüks kıyafeti tamamlıyor. Kadınlar ayrıca vücutlarının çoğunu kaplayan şallar giyerler. Şallar renk bakımından zengindir ve onları çok sıcak yapan Kaşmir veya ipekten yapılır. Bu etnik grubun kıyafetleri çok güzel ve kolayca tanınabilir.

Bazaar kıyafetleri erkekler ve kadınlar arasında popülerdir. Yılbaşı ve Noel gibi festivaller ve tatiller için giyilir. Erkekler Noel ve Yeni Yıl için agbada adı verilen parlak kırmızı şapkalar giyerler. Kadınlar vücutlarını rengarenk şallar ve başörtüsü ile kapatıyorlar. Bu bazen ‘Hindu tarzı’ olarak bilinir, çünkü Hindistan alt kıtasında yaşayan insanların giydiği tipik kıyafet tarzlarına benzemektedir.

Azeri kıyafetlerinin bir diğer dikkat çekici yönü dini giyimdir. Azerbaycan İslam Cumhuriyeti, okullarda ve devlet dairelerinde Müslüman kıyafetleri giymeyi zorunlu kılıyor. Bu nedenle Müslüman öğrenciler de derse dini kıyafetler giymek zorundadırlar. Azerbaycan’ın Şii bölgelerinde yaşayan insanlar da yılın belirli zamanlarında vücutlarını dini giysilerle örtmek zorunda kalıyorlar. Buna, İslam peygamberi Muhammed’in torunu İmam Huthia İmam Hüseyin ibn Ali’nin Hosanna’da şehadetinin anıldığı kutsal Muharrem ayı da dahildir.[1]

Giyim, Azerbaycan kültürünün önemli bir yönüdür. insanların bir ülke olarak kim olduğunu temsil eder. Etnik Azerilerin kendi geleneksel giyim tarzları varken, çarşı kıyafetleri Yeni Yıl ve Noel gibi festivallerde erkekler ve kadınlar arasında popülerdir. Azerbeycan giyiminde de bir kişi olarak kim olduğunuzu gösteren dini giyim yaygındır.

Azerbaycan Cumhuriyeti, Kafkasya bölgesinde, İran sınırında, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Başlangıçta adı Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti olan ülkenin adı 1991 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti olarak değiştirilmiştir. Azerbaycan’ın başkenti Bakü olup, toplam nüfusu 7.589.925 kişidir. Tarihi Bakü, 1912’de Bakü Uluslararası perdelik sergisinin yapıldığı yerdir. Azerbaycan dili, Azerbaycan halkının çoğunluğu tarafından konuşulur ve Türkçe ve Rusça ile yakından ilişkili bir Türk dilidir.

Etnik Azerbaycanlılar bölgeye ve dine göre değişen geleneksel kıyafetler giyerler. Bunlara ipek eşarplar, geleneksel djellabalar, tunikler, önlükler ve kaftanlar dahildir. Siyah, etnik Azerbaycan giyiminde genellikle en yaygın renktir; ancak, farklı bölgelerin geleneksel kıyafetleri için farklı renkleri vardır. Örneğin, Gence’den Khohus sarı elbiseler giyerken, Shugav bölgesinden Sumgayıt Yahudileri üzerlerinde siyah desenli sarı elbiseler giyerler.

Azerbaycan iç tasarımı, kıyafetlerine ek olarak, kültürüne de güçlü bir şekilde renk katıyor. Renk, çeşitli kültürlerde mutluluğu, neşeyi ve güzelliği temsil eder; bu yüzden çok sevilir. Beyaz, temizliği, barışı ve güvenliği simgelediği için Azerbaycan evlerinde en yaygın renktir. Kırmızı, gücü, kuvveti ve kanı temsil ettiği için Azerbaycan kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Yeşil doğayı sembolize eder ve insanları toprağa bağlar – Azerbaycan kültürüne kutsal olan her şey.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı 1992’den beri erkek ve kadın askerleri için tüm askeri üniformaları standart hale getirdi. Ancak, erkekler söz konusu olduğunda farklı bölgelerin farklı standartları var. üniforma stilleri. Örneğin Nahçıvan’da erkek askerler kırmızı yakalı ve düğmeli beyaz gömleklerinin üzerine ceket giyerler. Şapkaları da kırmızıdır ve üzerinde altın kartal bulunan altın bir taç vardır. Kemerleri de üzerlerinde altın tokalarla kırmızıdır. Botları da kırmızı, üst kısmı kırmızı ve alt kısmı beyazdır. Dağlık Karabağlı erkek askerler de Ermenistan’daki askeri üslerde askerlik görevlerini yerine getirirken boyunlarına kırmızı eşarp takıyorlar.

Azerbaycan Cumhuriyeti, eski kültürlerinden gelen zengin tarihi ve gelenekleri ile ilginç bir yerdir. Oradaki kültür renge o kadar çok değer veriyor ki, gözün birincil renk gamındaki ikinci renk olan yeşil-yeşilden sonra tüm spektrumu adlandırdılar (önce kırmızı). Standartlaştırılmış askeri üniformalara ek olarak, etnik Azerbaycanlılar, giyim ve iç tasarım trendleri gibi benzersiz bölgesel kültürel unsurlara sahiptir.

 

Adres Te. No.
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul (0212) 709 87 09
Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]

Tarafından desteklenmektedir WordPress. Tarafından tasarlanmıştır WooThemes

Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!