İçindekiler
Azerbaycan Camileri
Azerbaycan Camileri, Azerbaycan’ı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız ve hangi camileri dolaşabilirim diye merak ediyorsanız sizler için yaptığım araştırma sonuçlarında bahsedeceğim camileri gezmenizi tavsiye ediyorum. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yer alan camiler arasında Keygubad Camii, Ali Bin Ebi Talib Camii, Bibi- Heybet Camii, Cuma Camii, Beyler Camisi, Şah Camii, Muhammed Camii, Saray Camii, Şeyh İbrahim Camii, Taza Pir Camii ve Tuba Şah Camii yer almaktadır.
Çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede camiler günlük yaşamda önemli bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda ulusun vatandaşlarının inancının önemli bir ifadesidir. Azerbaycan’da camiler din, kültür ve vatanseverliğin sembolüdür. Allah’ın idaresindeki Azerbaycan’da her biri farklı bir amaca hizmet eder.
Her cami farklı bir dini grubu temsil eder. Örneğin, bir ulusun vatandaşları ağırlıklı olarak Hıristiyansa, başkentlerinde ağırlıklı olarak Hıristiyan bir cami olabilir. Ayrıca, ulusun vatandaşları ağırlıklı olarak Yahudi ise, başkentleri ağırlıklı olarak Yahudi bir camiye ev sahipliği yapabilir. Dini ne olursa olsun, her grup camisine kendi amacı için değer verir.
Her cami, İslam dininin mensupları için bir inanç sembolüdür. Aslında ‘İslam’ kelimesi Arapça’da ‘teslim’ anlamına gelir. Buna göre İslam, takipçileri tek bir inanç veya tanrı altında birleştiren dindir. Bu dine bağlı olan herkes, Tanrı’nın iradesine boyun eğer ve O’nun öğretilerini takip etmeye çalışır. Bu amaçla, İslam inancının her üyesi, ibadet etmek ve dini metinlerini incelemek için camide toplanır. Daha sonra camilerdeki cemaatler, tapınaklarda veya kiliselerde cemaat olarak hizmet eder, diğer dinlere mensup kişiler için aynı amaca hizmet eder.
Bir bölgede caminin bulunması, Müslümanları orada dini törenlere katılmaya teşvik eder. Çünkü camiler, Müslümanların ibadet etmek için gittikleri ve dinlerini öğrendikleri yeri temsil eder – doğru bir şekilde ibadet etmek istiyorlarsa günlük olarak yapmaları gerekir. Ayrıca camiler, yerel halkı tek çatı altında toplayan oyun, şiir yarışmaları gibi kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Bu etkinlikler, yerel insanları ortak kültürel deneyimler temelinde etkileşim kurmaya ve dostluklar kurmaya teşvik eder.
Azeriler, millet olarak güç ve birlik toplamak için cami ağırlıklı kültürlerini kullanırlar. Her vatandaş, nüfusunun yoğun bir şekilde Müslüman olduğu Azerbaycan’ın I. ve II. Dünya Savaşları sırasında nasıl acı çektiğine dair hikayeler duyarak büyüdü. Sonuç olarak, birçok Azeri, camilerini bir daha asla zarar görmeyecek veya saygısızlık görmeyecek ulusal anıtlar olarak görüyor. Sonuç olarak, onları kutsal tutarlar ve ne pahasına olursa olsun onları savunurlar. Bu amaçla, ülkesinin başkentini işgal ettikten sonra Hitler, bir başkasını işgal etmeyi reddetti çünkü elinde silahlarla savaşmaya hazır vatandaşlara karşı bir şansı olmayacağını biliyordu.
Bir caminin varlığı, belirli bir ülkede veya bölgede bulunan birçok din. Bazı yerlerde camiler, dini inançlarında içkin olan bir maneviyat unsuruyla seküler faaliyetleri canlandıran, kendilerini çevreleyen gelişen kültürü temsil eder. Nihayetinde, her cami, herhangi bir ulus veya bölgeye yayılmış çeşitli dinlerin mensupları için birleştirici bir güç olarak hizmet eder.
Azerbaycan Gezilecek Yerler
Bunların haricinde Aşağı Gövher Ağa Camii (Şuşa), Ambaras Camii (Ordubad, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti), Hacı Rıfat Bey Camii (Nahçivan), Mustafa Kazdal Camii (Kusar), Şah Abbas Camii (Gence), Ulu Camii (Ilısu) ve Yukarı Gövher Ağa Camii (Şuşa) camilerini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca özel camiler arasında Çin Camisi, Gileyli Camisi , Hacı Ejderbey Camisi , Hacı Gaip Camisi , Hacı Banu Camisi, Molla Ahmed Camisi, Mirze Ahmed Camisi, Muhammet ve Minaret Sınık- Kale Camisi, Seyid Yahya Camisi, Şehidler Camisi ve Taze Pir Camisi yer almaktadır.
Bu özel camilerin hepsi de Bakü’de yer almaktadır. Azerbaycan’ın en eski camisi olarak bilinen Şamahı Cuma Camii Haydar Aliyevi tarafından tadilatı gerçekleştirilip tekrardan kullanıma açılmıştır. 2009 yılında bu camide kapsamlı restorasyon ve genişletme çalışmaları yapılmıştır. Bu caminin etrafına konferans salonu, lojman ve kütüphane de yapılmıştır.
Dünyanın dört bir yanında birçok insan camilerde namaz kılmak için havaalanlarından geçiyor. Bu da gösteriyor ki camiler her dinden insan için önemli dini merkezler. İnsanların inançlarıyla ve birbirleriyle bağlantı kurmaları için bir yer sağlarlar. Birçok cami kendi yerel topluluklarında önemli bir rol oynar.
Çoğu cami düğün ve cenaze gibi dini törenler için kullanılır. İnsanlar, dinleri ne olursa olsun, bu camileri günlük ibadet için kullanırlar. İnsanlar ayrıca onları ortak yemek amaçlı kullanırlar. Herkesin bir camiyi kullanabilmesi harika; inanç gözetmeksizin herkese açıktırlar. İslam’ı uygulamasanız bile, yine de bir camiyi kullanabileceksiniz – bu herkesi kapsıyor.
Birçok camide, Müslüman olmayanların Kuran’ı anlayabileceği tercüme kabinleri var. Bu, farklı inançlardan insanların aynı kutsal metni anlamalarını sağlar. Bu stantlar, insanların kolayca soru sormalarına ve yeni dini inançlar kazanmalarına olanak tanır. Çoğu zaman insanlar İslam hakkında bilgi almak için stantlara gelirler. Kabinlerin yeni inançlar hakkında bilgi edinmelerine ve onları uygulayanlarla ortak bir zemin bulmalarına yardımcı olduğunu görüyorlar. Tipik olarak, bu stantlar bu inançların üyelerinden gelen bağışlarla desteklenir, bu nedenle özgürdürler ve herkese açıktırlar.
Müslümanların çoğu camilerini çalışır durumda tutmak için para bağışlar. Pek çok cami, çocukların Arapça ve İslam tarihi ve kültürünü öğrenebilecekleri okullara ev sahipliği yapmaktadır. Bazıları, insanların iş ararken gıda masrafları için yardım alabilecekleri gıda bankaları işletiyor. Diğerleri, insanların ücretsiz olarak kıyafet ve ayakkabı alabilecekleri giyim bankaları işletiyor. Genel olarak, dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar, camilerini çalışır durumda tutmak için bağışta bulunarak dine saygılarını gösteriyorlar.
Dünya çapındaki camiler, topluluklarda çok sayıda harika kullanıma sahiptir. Her dinden insanın bir araya gelip inançlarını yaşayabildikleri yerlerdir. İnsanlar onları dini törenler, tercüme kabinleri ve dünyadaki Müslümanlar için sosyal merkezler olarak kullanıyor. Cami yapımını desteklemek için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız ki herkesin dinini yaşayabileceği bir yer olsun.
Adres | Te. No. |
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul | (0212) 709 87 09 |