İçindekiler
Azerbaycan Cumhurbaşkanı
Azerbaycan Cumhurbaşkanı
Azerbaycan CumhurbaşkanıAzerbaycan Cumhurbaşkanı
Siyasi makamların en yüksek kademesi olan Cumhurbaşkanlığı makamına her ülke için halk tarafından seçilen kişiler yerleştirilmektedir. 31 Ekim 2013 tarihinden itibaren Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’dir. İlham Aliyev aynı zamanda Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin de başkomutanıdır. İlham Aliyev 24 Aralık 1961’de Bakü’de doğmuştur. İlham Aliyev 1967- 1977 yılları arasında ortaöğretimini Bakü’de tamamlamıştır.
1977 yılında da Moskova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesine başlamıştır. 1982 yılında üniversite eğitimini tamamlayıp üniversitede asistanlığa başlamıştır. 1985 yılında tezini tamamlayıp 1990 yılına kadar öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. 1991- 1994 yılları arasında çeşitli ticari faaliyetlerde bulunmuştur. Cumhurbaşkanı özellikle Azerbaycan’ın iç ve dış politikasının geliştirilmesinde rol oynamaktadır.
Cumhurbaşkanlığı Makamı
Cumhurbaşkanı makamında bulunduğu sürece dokunulmazlık hakkına sahiptir. Görevi biten Cumhurbaşkanı yargılanabilmektedir. Cumhurbaşkanı aynı zamanda Güvenlik Konseyi ve Bakanlar Kurulu’na da başkanlık etmektedir. Azerbaycan Özel Devlet Koruma Servisi Cumhurbaşkanlığına bağlı bir kurumdur. Dilerse Cumhurbaşkanı olan kişi siyasi partiye de üye olabilmektedir. 1995- 2000 yılları arasında milli meclise girmiştir.
1997 yılından beri Milli Olimpiyat Komitesi Başkanlığını gerçekleştirmiştir. Rusça, Fransızca, İngilizce dillerini çok iyi konuşabilmektedir. 31 Ekim 2003 yılında Haydar Aliyev’in 3 Ekim 1993- 31 Ekim 2003 ölümü üzerine Cumhurbaşkanlığı makamına yerleşmiştir. İki kızı ve bir oğlu vardır. Haydar Aliyev de Yeni Azerbaycan Partisi üyesi idi; İlham Aliyev de Yeni Azerbaycan Partisi üyesi olmuştur.
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’dür ve aynı zamanda Azerbaycan’ın en kalabalık şehridir. Bakü, Hazar Denizi’nde yer alır ve onu dünyanın her yerinden insanlar için popüler bir tatil yeri yapar. Bakü’de Eski Şehir ve Opera Binası gibi birçok ünlü simge vardır. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, selefinin öldürülmesinin ardından 2003 yılında göreve başladı. Vatandaşları için hayat kurtaran tıbbi gelişmeler yaptı ve ülkesinin daha modern olmasına yardımcı oldu. Ancak şiddetli bir iç savaştan sonra iktidara geldi ve ülkesi üzerinde sıkı bir kontrol sağlıyor.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev iktidara geldikten sonra siyasi rakiplerine karşı şiddetli bir kampanya başlattı. Bunu ülkesi üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmak için yaptı. Bu süre zarfında, kaynakları Azerbaycan’ın sağlık ve eğitim sistemini geliştirmek için kullandığı için ordu arasında popülerliğini korudu. Bu onun ülkesinde artan muhalefeti bastırmasına ve yönetimine yönelik olası tehditleri ortadan kaldırmasına izin verdi. Ayrıca yüzlerce etnik Azeriyi ülke dışına sürgün ederek Azerbaycan içindeki etnik grupların muhalefetini bastırdı. Bu, kendi vatandaşları arasındaki egemenliğini sağlamlaştırırken, ülkesindeki ordunun desteğini sağlamlaştırmasına izin verdi.
2008’de gaz tükendiğinde, Azerbaycan’ın doğal gaz üreticileri yeni ticaret ortakları aramaya başladı. Bunu yapmak için doğrudan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile temasa geçtiler ve aralarındaki anlaşmazlıklarda arabuluculuk yapması halinde gazlarını indirimli olarak satmayı teklif ettiler. Bu ona ordu üzerinde koz verdi ve yabancı ülkelere ihracatı artırırken Azeri mallarına yönelik iç harcamalarını artırmasına izin verdi. Aynı zamanda, Azerbaycan’ın diğer ülkelerle olan ticari ilişkilerini genişletirken, Azerbaycan’ın askeri liderlerinden desteği sağlamlaştırdı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, siyasi konumunu kullanarak, doğal gaz ticareti yoluyla Azerbaycan’ın ekonomisini ve jeopolitik konumunu güçlendirdi.
1991 yılında, uluslararası kabul görmüş bağımsız bir devlet olan Dağlık Karabağ, komşu Sovyet Ermenistan cumhuriyetlerinden bağımsızlığını ilan etti. Bu, iki devlet arasında 30.000’den fazla ölü ve sayısız evsiz sivil bırakan uluslararası bir çatışmaya yol açtı. Ancak 1994 yılında iki ülke arasında ateşkes sağlandı ve her iki taraf da binlerce asker kaybetti. Savaş sonunda 1997’de her iki ülkenin de müzakere masasında sadece 6 üye tarafından temsil edildiği bir ateşkes anlaşmasına yol açtı. Müzakere süreci, BM’den arabulucularla birlikte ABD, Fransa, Rusya ve Rusya tarafından yönetildi. Sonuç olarak, Dağlık Karabağ’a hem Rus hem de Amerikalı temsilcilerden oluşan bir yönetim organı ile fiili bağımsızlık verilirken, Erivan’a (Ermenistan’ın başkenti) Dağlık Karabağ’ın ekonomisi ve ulaşım sistemleri üzerinde kontrol verildi. Her iki ülke de müzakere sürecinde kendi topraklarında askere izin verilmeyeceği konusunda anlaştılar; bu, her iki ülkenin de Dağlık Karabağ konusundaki şikayetlerine barışçıl bir çözüm getiriyor.
Sert müzakere taktikleri sayesinde, Dağlık Karabağ’a Rusya, ABD, Fransa ve diğerlerinin yanı sıra arabulucu olarak bağımsız bir devlet olarak güçlü bir uluslararası tanınma verildi. Bu, tartışmalı topraklar üzerinde binlerce ölüm ve sayısız sivil zayiatla sonuçlanan iki savaşan ülke arasında barışçıl bir çözüme yol açtı. Ayrıca her iki ülkenin de enerjilerini birbirlerine savaş açmak yerine ekonomilerini geliştirmeye odaklayabilmelerini sağladı. Ülkesinde yaratılmasına yardımcı olduğu olumlu değişikliklere rağmen, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, doğal gaz ticareti anlaşmaları aracılığıyla ülkesinde ve uluslararası alanda Azerbaycan hakkındaki haberleri sıkı bir şekilde kontrol ediyor.