İçindekiler
Azerbaycan Hava Durumu
Azerbaycan hava durumu, Azerbaycan özellikle Türkiye’den gelen öğrenciler için kaçırılmayacak fırsatları sunduğu için Türkiye’den buraya gelerek üniversite okuma hayalini gerçekleştiren pek çok gencin olduğu konusu ile karşı karşıya kalınmaktadır. Azerbaycan orta ve doğu kesimlerine hakim olan kurak bir astropik iklim ile ülkenin bu kısımlarında kışın uzun süreli ve ılık bir kış havası ile geçmesine sebep olmaktadır.
Bu bölümde aynı şekilde yazlar sıcak geçmektedir. Ortalama sıcaklık 27 derece iken en yüksek sıcaklık 43 dereceye kadar çıkabilmektedir. Azerbaycan’ın güneydoğu bölgeleri ise Azerbaycan’ın en çok yağış alan kesimi olarak bilinmektedir. Bu bölgeye düşen ortalama yağış miktarı 1200- 1400 mm arasında değişkenlik göstermekle beraber büyük kısım yağış soğuk geçen yaz aylarında düşmektedir.
Azerbaycan, Asya’nın kalbinde karayla çevrili bir millettir. Aynı zamanda Kafkasya bölgesinin en kalabalık ülkesidir. Bu çok etnik gruptan oluşan ulus, farklı bir kültüre sahiptir ve yıl boyunca orta ila soğuk arasında bir sıcaklığa sahiptir. Kış, Kasım’dan Mart’a kadar sürer, yaz ise Mayıs’tan Ağustos’a kadar sürer. Günlük sıcaklık, ortalama 73 derece ile 65 ila 80 derece Fahrenheit arasında değişmektedir. Yağışlar yaz aylarında sık görülür ve kış aylarında nadiren görülür.
Bakü şehri, kozmopolit atmosferi ve tarihi önemi nedeniyle turistler için popüler bir destinasyondur. Ayrıca yeni yerleşim alanlarının inşası nedeniyle Kafkasya bölgesindeki en hızlı büyüyen şehirlerden biridir. Bakü’nün yüksek rakımı, sıcaklıkları düşük rakımlı bölgelere göre daha soğuk tutar. Şehir, her on yılda yalnızca yaklaşık 500 güneşli gün alan düşük rakımlı bölgelere kıyasla on yılda yaklaşık 822 güneşli gün alır. Bu nedenle, daha düşük rakımlı bölgelerden birçok insan, daha serin koşullar aramak için Bakü’ye taşınır.
Azerbaycan’da hava için hafif giysiler bir zorunluluktur. Turistler Bakü’ye gelmeden önce büyük miktarlarda satın alırlar, böylece oradayken sıcaklıklar hakkında endişelenmek zorunda kalmazlar. Ayrıca soğuk aylarda giymek için hafif, dolgulu ceketler ve pantolonlar da getirirler. Daha düşük rakımlı alanlar, ortalama sıcaklık 32 derece olan soğuk kışları yaşarken, daha yüksek rakımlı alanlar, ortalama 26 derece olan daha soğuk sıcaklıklar yaşar. Ancak yüksek irtifa, güneş ışığının miktarını azaltarak onu daha da soğuk hale getirir; kar yağışı soğuk faktörü ekler.
Soğuk hava turistleri cezbediyor ancak kışın daha alçak bölgelerde yaşayanlar için zorlayıcı olabilir. Yılın büyük bir bölümünde kar yağışı nedeniyle birçok yol erişilemez durumda. Kış aylarında sıcaklık düşüşleri, açık hava çalışanlarının işlerine seyahat etmelerini daha da zorlaştırıyor. Ayrıca, turistlerin zaten sıcak giysiler giydiği Bakü’deki dükkan sahipleri, müşteriler hava koşullarına gereken saygıyı göstermediğinde cimri olabiliyorlar.
Hava, insanların Azerbaycan’a bakışında önemli bir rol oynuyor. Yüksek rakımlı alanlar, serinleyen hava koşulları nedeniyle ilkbahar ve yaz aylarında daha popüler olurken, daha düşük rakımlı alanlar, daha ılıman sıcaklıklar sayesinde kış aylarında popülerlik kazanmaktadır. Azerbaycan’da her mevsim seyahat etmek için hafif giysiler şarttır, ancak kış, düşük sıcaklıklar ve bazı bölgelerde kar yağışı nedeniyle ek bir avantaj sağlar.
Azerbaycan Deniz Yüksekliği
Nahçivan’ın 700- 1000 mm’lik yüksek olan kısımlarında ise kurak bir kara iklimi hakimiyetini korumaktadır. Dağlık bölgeler ise Azerbaycan’da öyle sanıldığı kadar soğuk değildir. Ama yüksekliğin 3000 metre ve üzerini bulduğu kesimlerde tundra iklimi hakimiyet göstermektedir. Bu bölgelerde tahmin edeceğiniz gibi kış dönemlerinde yaklaşık 4 ay karlı geçmektedir.
Azerbaycan sizler için üniversite okumak için ideal bir yurt dışı ülkesi konumunda ise iklim koşullarını ve tahmini Azerbaycan hava durumu bilgilerini bilmek ya da öğrenmeye çalışmak buraya gelmeden önce araştırma içerisine gireceğiniz çalışmalar arasında yer alacaktır. Siz de Azerbaycan iklimini öğrendiniz. Burada üniversite okumaya ne dersiniz?
Eski adı Hazar olan Bakü, Azerbaycan’ın başkentidir. Hazar Denizi’nde bulunur ve cumhuriyetin bir eyaletini oluşturur. Bakü, kışları soğuk, yazları sıcak olan bir Akdeniz iklimi yaşar. Şehir, çeşmeleri, gölleri ve hatta adaları içeren eşsiz bir ekosisteme sahiptir. Ayrıca Bakü, Avrupa’nın en büyük camisi de dahil olmak üzere birçok tarihi mekana sahiptir.
Bakü’nün iklimi, Moskova ve Tiflis gibi diğer kıyı kentlerinden daha serindir. Ocak ayında ortalama sıcaklık yaklaşık 19 ° Fahrenhayt iken, Temmuz ayında ortalama 75 ° Fahrenhayttır. Bakü’nün iklimi mevsime bağlı olarak büyük ölçüde değişir; kışın şehir sıcaklığı 47°’den 66° Fahrenheit’e yükselir. Öte yandan yaz, 89° ila 102° Fahrenheit arasında yüksek sıcaklıklarla hoş bir hava getirir.
Bakü’de yaz mevsimi orta dereceli sıcaklıklardan dolayı keyifli ve keyiflidir. Temmuz, ortalama 82° Fahrenheit sıcaklıkla en sıcak aydır. Ağustos, ortalama 79 ° Fahrenheit sıcaklıkla biraz daha soğuktur. Ağustos ayrıca şehrin ılıman iklimine katkıda bulunan gök gürültülü sağanak yağışları da beraberinde getiriyor. Eylül ayrıca ortalama 76 ° Fahrenheit sıcaklıkla nispeten serindir. Kasım, yaz sıcağından kurtulur ve ay boyunca şehrin güzel iklimine katkıda bulunur.
Bakü, kış aylarında sahildeki diğer şehirlere göre daha soğuk bir iklim yaşar. En soğuk ay, şehir sıcaklığının ortalama 56° F olduğu Ocak’tır. Şubat, ortalama 55° F sıcaklıkla biraz daha soğuktur. Mart, 39° F civarında seyreden sıcaklıklarla son derece soğuktur. Nisan da, ortalama 38° F civarında sıcaklıklarla serindir. Mayıs ayı da soğuktur ancak 40° F’de biraz daha ılımandır. Haziran ayrıca ortalama 38° F sıcaklıkla soğuktur; ancak bu ay Hazar Denizi’nden şehrin ılıman kış iklimine katkıda bulunan serin rüzgarlar getiriyor.
Bakü, kıyı şeridindeki diğer şehirlerden farklı bir iklime sahiptir. Yaz aylarında, ılıman hava, sıcaklıkta çok fazla yükselme veya düşme olmadan keyifli günler sağlar. Öte yandan kış, yazlara göre daha soğuk olması nedeniyle her zamankinden daha fazla bir kıyı kenti gibi hissettiren daha soğuk sıcaklıklar getiriyor.
Adres | Te. No. |
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul | (0212) 709 87 09 |