Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi

Azerbaycan Kız Kalesi

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunan Kız Kalesi, mimari bir eserdir. Azerbaycan Kız Kalesi aynı zamanda günlük olarak ziyaretçi akınına..

Azerbaycan Kız Kalesi

Azerbaycan Kız Kalesi, her şehirde hayranlık uyandıran tarihi bir yapıt mutlaka vardır. Azerbaycan’da da Azerbaycan Kız Kalesi muhteşem ve gizemli bir mimarlık abidesi olarak dillere destandır. Bakü’de yer alan bu kız kalesi Apşeron’un da en güzel yerleri arasına girmeyi başarmıştır. İçeri şehirin güneydoğu kesiminde yer alan kız kalesi deniz kenarı bulvar yakınlarına yerleşmiş tarihi bir anıt olarak her sene ziyaretçilerini karşılamaktadır. Kalenin birinci katının çapı yaklaşık 16,5 metredir. Kale yüksekliği ise 28 metredir. Kalenin iç kısmı 8 katlıdır ve her kat yontma taşlarla işlenmiştir.

Azerbaycan Kız Kalesi

Azerbaycan Kız Kalesi

Azerbaycan Müze

Kümbet şekilli tavan ile örtülen Azerbaycan Kız Kalesi 1964 yılında müze olarak faaliyete başlamıştır. Kız Kalesi Unesco’nun Dünya Kültür Mirası listesine girmeyi ancak 2000 yılında başarmıştır. Deniz kıyısında yükselen konumu ile Kız Kalesi Azerbaycan ziyaretinde bulunacak olanlara ya da Azerbaycan’da üniversite okuyan gençlere gezilmesi tavsiye edilen en güzel tarihsel yapıtlar arasında yer almaktadır. Bu kale 12. Yüzyılda Mimar Masud İbn Davut tarafından inşa edilmiştir. Kule şehir üzerinde yükselirken gövde kısmının kireç taşından yapıldığı görenlerin gözünden kaçmayacak detaylar arasında göze çarpmaktadır. Bu kulenin savunma amacı ile yapıldığını söyleyenler olduğu gibi başka hikayelere konu olduğunu söyleyen kişilerde bulunmaktadır. Siz de Azerbaycan ziyaretinde bulunmayı düşünenler arasında iseniz bir an önce Azerbaycan Kız Kalesi ziyaretini gerçekleştirmeye ne dersiniz? Böylece bu güzel yapıtın hayranlık uyandırıcı tarihi ile birleşmiş olursunuz.

Azerbaycan Kız Kalesi, Hüseyin Aziz Eyniyev tarafından yazılmış ünlü bir Azerbaycan şiiridir. Bakü şehrinin ve insanlarının güzelliklerini anlatır. Şiir, ilk Azerbaycan yerleşimcilerinin sıkı çalışmasına ve azmine bir övgüdür. Aynı zamanda, onların çabalarının sonucunda ortaya çıkan güzellik ve ihtişamın da bir kanıtıdır.

Şu ​​anda Azerbaycan olarak bilinen toprakların çoğu, MÖ 8. ve 13. yüzyıllar arasında Persler tarafından yönetilmiştir. Pers hükümdarı I. Darius, daha sonra Bakü olacak olan Heyran şehrini kurdu. Arapların ve Türk kabilelerinin istilasını takiben MS 7. ve 8. yüzyıllarda birçok Azeri yerleşimci Bakü’ye geldi. İlk yerleşimciler bu bölgede Türk halkı için bağımsız bir vatan yaratmaya çalıştılar. Ayrıca, Asya kabilelerinin daha sonra Azerbaycan’a dönüşecek olan bölgeye saldırılarını caydırmak için bir askeri üs inşa ettiler.

Azeriler, İslam’a bağlılık ile karakterize edilen bir Türk etnik grubudur. 762’de Bakü’de erken bir dini okul kuran İslam’ın ilk takipçilerine Ehl-i Sünnet adı verildi. İlk Müslüman devleti 723’te Gürcistan’ın Gence kentinde kuruldu. Bunu Azerbaycan’ın başkenti Tarki’nin kuruluşu izledi. 1201 yılında İlhan Gazan Han tarafından. Tarkiler Bakü’de ilk camiyi inşa etmişler ve bugün Eski Bakü’ye birçok mimari unsur katmışlardır.

Başkent Bakü, 1501 yılında Portekizliler tarafından Vost Steps (Portekizce: Portagem) olarak kurulmuştur. Adını daha önce bu bölgeyi keşfeden Portekizli kaptanlardan biri olan Vasco Da Gama’dan almıştır. Koloniler arasında şiddetli fırtınalar, malzeme eksikliği ve hastalık nedeniyle koloni bir yıl içinde terk edildi. Bununla birlikte, petrolün 180 yıl sonra Alman Heinrich Benz tarafından keşfedildiği yer burasıdır. Petrol o zamandan beri Bakü’yü tüm Transkafkasya’nın en zengin bölgelerinden biri yaptı.

Azerbaycan Kız Kalesi, eski Azerbaycan’da halkı için güzel bir yuva yaratmak için çok çalışanlara bir övgüdür. Onların azimleri, dünyanın en eski sürekli kültürlerinden biri olan Azerbaycan halkının ortaya çıkmasına neden oldu. Ayrıca, sıkı çalışmaları onları bugün dünyanın en zengin uluslarından biri haline getirdi.

Azerbaycan’daki Kız Kalesi, ortaçağ askeri mimarisinin seçkin bir örneğidir. Bu kale kompleksi 12. yüzyılda inşa edilmiştir ve sakinleri tarafından güzel bir kasaba olarak tanımlanmıştır. Geometrik deseninden dolayı Bizans Kuzuları Kalesi olarak da anılmaktadır. Zamanla, bu kale askeri üs, hazine ve siyasi mahkumlar için bir hapishane olarak hizmet vermiştir. Ayrıca kraliyet düğünlerine, taç giyme törenlerine ve festivallere de ev sahipliği yapmıştır.

Kale, Şaki kasabasında bulunmaktadır. Chchchlai Nehri’nin doğu kıyısında dik bir yamaçta yer almaktadır. Kompleks, kırk beş bina ve üst üste dizilmiş iki yüz elli üç odadan oluşmaktadır. Saray, cephanelik, hapishane, amfi tiyatro, cami ve han gibi farklı bölümlerden oluşuyor. Komplekste ayrıca bir mutfak, ahırlar ve kasap odaları ile harman yerleri ve tahıl ambarları bulunmaktadır. Kalenin her katına sadece dar bir döner merdivenle erişilebilir.

Yapı ilk olarak 1067’de inşa edilmiş ve daha sonra 1243’te güçlendirilmiştir. Tarihsel olarak Qubat Bagration ve Alat Bagration olarak anılmıştır. güçlendirilmiş. İnşaat sürecinde, bu muhteşem yapıyı inşa etmek için 2.000 işçi yorulmadan birlikte çalıştı. Bu kalenin yapımında kullanılan toprak 100 vagonla 20 kilometre öteden getirilmiş. İşçiler bu anıtı inşa etmek için keski, çekiç ve tokmak gibi aletler kullandılar. Ayrıca taşları birbirine bağlamak için demir zincirler, vidalar ve çiviler kullandılar.

Site, kurulduğu günden bu yana çeşitli kutlamaları kutlayanların buluşma yeri olarak hizmet etti. Örneğin, doğumları, evlilikleri, bayramları ve ölümleri kutlamak için toplantılara ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca bu kale, amfitiyatrosunda Nevruz ve Noel gibi kültürel bayramları kutlamak için Azerbaycan dışından gelen ziyaretçileri ağırlamıştır. Tarih boyunca bu site ülke vatandaşlarının güvenliği için askeri tatbikatlara da ev sahipliği yapmıştır.

Yukarıdakiler, Azerbaycan’daki Kız Kalesi ile ilgili Diğer İnternet Kaynaklarından konuyla ilgili alıntılanan bazı önemli noktalardır. Yazar, bu kalenin, başlangıcından bu yana çeşitli kutlamaları kutlayan insanlar için bir buluşma yeri olarak hizmet eden olağanüstü bir ortaçağ askeri mimarisi örneği olduğu sonucuna varıyor.

 

Adres Te. No.
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul (0212) 709 87 09
Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]

Tarafından desteklenmektedir WordPress. Tarafından tasarlanmıştır WooThemes

Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!